Slaapeducatie

Tijdens deze psycho-educatieve sessies wordt uitleg geven over verschillende aspecten van slaap en slaapstoornissen. Aan de hand van informatie, zelfwaarneming, ontspanningstechnieken, wijzigen van gedachten en gedrag trachten we te komen tot beter slapen. Er wordt een persoonlijk werkdocument aangelegd waardoor je zicht krijgt op je eigen slaappatroon en mogelijke slaapverstorende factoren. De sessies gaan door in groep zodat men ook kan leren uit de ervaringen van lotgenoten.

De groep richt zich tot mensen met slaapproblemen (o.a. inslaap-doorslaapproblemen, te veel slapen, te vroeg wakker worden enz) die hierin zelf verandering willen brengen.

De sessies hebben volgende inhoud:
Sessie 1: kennismaking en slaapanamnese
Sessie 2: informatie en slaaphygiëne
Sessie 3: slaapgedrag en rustmomenten
Sessie 4 : ontspanning
Sessie 5: cognitieve therapie
Sessie 6 : aan de slag met automatische gedachten
Sessie 7: vervolg cognitieve therapie

Zowel ambulante patiënten als patiënten die opgenomen zijn of dagtherapie volgen kunnen deelnemen. De groep wordt telkens georganiseerd zodra er voldoende kandidaten zijn. Aan de deelname gaat steeds een kennismakingsgesprek vooraf, waarin uitgelegd wordt wat de groep inhoudt en waarin stilgestaan wordt bij de eigen verwachtingen. Mensen kunnen zich op elk moment inschrijven, komen dan op een wachtlijst en worden uitgenodigd zodra de groep start.
Groepsessie voor mensen met slaapproblemen.

De reeks psycho-educatie kost 105 euro voor ambulante patiënten (voor opgenomen patiënten is dit begrepen in de ligdagprijs).

De reeks bestaat uit 7 wekelijkse sessies van 1 uur op maandag of dinsdagnamiddag tussen 14h en 15h.

Contactpersoon: Ingrid Daems, klinisch psychologe, 013/380511 of Ingrid.daems@sad.be