Info voor familie

Als iemand uit je familie of naaste omgeving met een psychisch probleem kampt, dan raakt dat jou ook. Je maakt je zorgen, je stelt je veel vragen en wil er natuurlijk staan om mee de zorg op te nemen. Als familielid of mantelzorger kun je namelijk een belangrijke rol spelen in het herstelproces van je naaste.

Onze medewerkers hechten veel belang aan samenwerking met familie, op voorwaarde dat de patiënt daarmee instemt. Soms is het ook nodig om relaties te herstellen. Daaraan proberen zij ook hun steentje bij te dragen. Aarzel niet om je bekommernissen te delen. 


Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP)

In het psychiatrisch ziekenhuis is er op elke afdeling een KOPP-contactpersoon. Kinderen van ouders met psychische problemen of ouders met een psychisch probleem kunnen bij hem of haar terecht. De KOPP-contactpersoon maakt je wegwijs in welke hulp en begeleiding er is. Meer info kun je verkrijgen via de afdeling.

Als je ouders psychische problemen hebben, kan dat best zwaar zijn. In onderstaand filmpje krijg je wat meer informatie daarover.

Soms stoort er iets jou, zoals een steentje in je schoen, maar dan in je hoofd. Het filmpje hieronder legt het belang uit van daarover te praten.


Rooming-in

Als iemand zich in een ernstige crisis bevindt, kan de aanwezigheid van een vertrouwd figuur de patiënt een veilig en rustig gevoel geven. Daarom bieden wij aan familieleden of andere naasten de mogelijkheid om samen met de patiënt in het psychiatrisch ziekenhuis te verblijven. Wij hebben daarom enkele speciale flats ingericht. Ook kan er in sommige kamers een extra bed voorzien worden. Meer info kun je verkrijgen via onze hoofdarts dr. Wim Simons

Op de afdeling Sint-Jan zijn er drie e-id-kamers (extra-intensieve dienst) en één zorgflat. Deze zijn allen voorzien van een zetelbed waardoor familieleden of naasten kunnen blijven overnachten als dat wenselijk is voor de patiënt (zie foto's hieronder). 


Familieverenigingen

Wij werken graag samen met familieverenigingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Enkele nuttige links vind je bij zelfhulp.


Familiepraktijk.be

De website familiepraktijk.be is een initiatief van familieverenigingen Similes en Familieplatform. Het bundelt goede praktijken die organisaties in de geestelijke gezondheidszorg kunnen inspireren om hun familiebeleid verder vorm te geven. Onze hoofdarts dr. Wim Simons deelde hier ook onze ervaringen.